facebookrss

13. Festival vin in oljčnega olja Šempas

ŽLAHTNA DEDIŠČINA SLOVENIJE - druženje z domačimi, udomačenimi in avtohtonimi sortami Šempas, 31. marec in 1. april 2019

Praznik domačih sort vin in oljčnega olja

V Šempas se vrača, 31. marca in 1. aprila 2019, Festival vin in oljčnega olja! V letošnji izvedbi s še večjim poudarkom na lokalnem in poučnem! Dvodnevni enogastronomski dogodek bo namenjen spoznavanju in okušanju tradicionalnih sort vin in oljčnega olja, ki predstavljajo bogato žlahtno dediščino Slovenije. Glavni organizator letošnjega festivala vin kot tudi vseh dosedanjih je Turistična zveza TIC Nova Gorica. Pri organizaciji sodeluje Krajevna skupnost Šempas.

Čarobna trinajstica v žlahtni zgodbi 

Vinorodna Vipavska dolina je pred 13 leti pridobila edinstven festival, ki opeva domače sorte vin, zato je festivalski podnaslov Žlahtna dediščina Slovenije: druženje z domačimi, udomačenimi in avtohtonimi sortami. Dogodka se udeležijo vinarji iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. V zadnjih letih so se vinarjem pridružili še oljkarji z odličnimi oljčnimi olji. Priložnost bo okušanja več kot 200 vzorcev vin in oljčnih olj: 189 vzorcev vin, od tega 147 sortnih vin, 27 zvrsti in 14 penin, ter 38 oljčnih olj (Katalog festivalskih vin in oljčnih olj 2019). Poleg degustacij se bodo zvrstile delavnice na temo festivalskih vin in oljčnih olj, letošnja posebnost je okrogla miza na temo lokalne zelene verige in posaditev oljk prijateljstva

Festival se prične z uradnim odprtjem v nedeljo, 31. marca 2019, ob 15. uri v Kulturnem domu Šempas (9 km iz Nove Gorice). Pozdravnima govoroma župana Mestne občine Nova Gorica Klemna Miklaviča in predsednika TZ TIC Nova Gorica Črtomirja Špacapana bo sledila predstavitev festivala. Že trinajsto leto je ključna oseba pri organizaciji festivala Dejana Baša iz TZ TIC Nova Gorica, ki je vodja projekta in someljejka III. stopnje. Uvoden ritem ob odprtju festivala bo podala imenitna glasbenica Tinkara Kovač.  

Razglasitev dveh županovih vin

Del letošnjega festivala je svečana razglasitev Županovega belega in rdečega vina Mestne občine Nova Gorica za leto 2019. Izbor županovega vina in razglasitev potekata v sodelovanju MONG s TZ TIC Nova Gorica že osmo leto zapored. Koordinatorka izbora županovega vina je Dejana Baša. TZ TIC Nova Gorica je pripravila pravilnik, povabila vse vinarke in vinarje iz novogoriške občine k udeležbi ter organizirala strokovno ocenjevanje. Vseh 19 prispelih vzorcev vin je ocenila strokovna komisija, katero je imenoval župan s posebnim sklepom. Najvišjo oceno med belimi vini je dosegel Chardonnay 2017 s Kmetije Kraljič – Čotar Ivo iz Tabra, med rdečimi pa Cabernet Savignon 2012 s kleti Saksida – Ingrid Saksida iz Zalošč.

Oljčno olje se je pridružilo vinski pravljici

Pred nekaj leti so se na festivalu vinom pridružila še oljčna olja. Zanimanje oljkarjev za predstavitev na festivalu se iz leta v leto veča, kot se tudi povečuje zanimanje obiskovalcev do spoznavanja in odkrivanja oljčnih olj. Tako so dobila oljčna olja svoj del uvodne prireditve – na festivalu se podeljujejo priznanja najboljšim oljčnim oljem, ki so jih oljkarji prijavili na tekmovanje Oljka Šempas 2019, katerega organizator je Goriško oljkarsko društvo. Od prispelih 78 vzorcev je bilo letos dodeljenih kar 64 zlatih medalj. Sodelovali so oljkarji iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Najštevilčnejši so bili predstavniki z Goriške-Vipavske doline (48), sledili so oljkarji iz slovenske Istre (16), Brd (5), Italije (5) in Hrvaške (4). 

Katere zgodbe kipijo iz lonca?

V ponedeljek, 1. aprila, ob 13. uri bo potekala okrogla miza Zgodbe, ki kipijo iz lonca – Vloge in odgovornost v verigi od njive do krožnika – Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic. Odgovornost in vloge deležnikov v verigi od njive do krožnika, pri kateri ne gre zgolj za hrano, temveč tudi za kulturno krajino, okolje, zdravje, identiteto in doživetja, bodo v pogovoru s Sašom Dravincem osvetlili sogovorniki z različnih področij iz treh držav. Sodelovali bodo: Karmen Novarlič, predstavnica Slovenske turistične organizacije, Joško Sirk, gostinec iz gostilne Pri lovcu - La Subida iz Krmina (Italija), Franco Kozlović, vinar iz Momjana (Hrvaška), Uroš Štefelin, glavni kuhar v Vili Podvin iz Mošenj pri Radovljici, Klemen Mlečnik, vinar iz Bukovice v Vipavski dolini in Dejana Baša, predstavnica TZ TIC Nova Gorica. Vstop je prost. Zaželene so predhodne prijave na tzticng@siol.net ali 05 330 46 00.

Posaditev oljk prijateljstva treh držav

Dejana Baša, vodja dogodka s TZ TIC Nova Gorica se zavzema, da se festival vsako leto nadgrajuje in dopolnjuje, s tem da ostajata vodilni temi vino in oljčno olje. »Zamislila sem si, da letošnji dogodek v Šempasu popestrimo s posaditvijo oljk prijateljstva treh držav, z namenom, da se bo iz plodov čez nekaj let pripravilo posebno olje prijateljstva, ki se bo ponujalo ob posebnih priložnostih. Tako bomo poskrbeli še za dodatno promocijo oljkarstva v naših krajih in spletli novo vez med pridelovalci treh držav: Slovenije, Hrvaške in Italije. Krajevna skupnost Šempas kot tudi Goriško oljkarsko društvo sta pobudo takoj podprla in pomagala pri izvedbi.« Posaditev oljk prijateljstva treh držav bo potekala drugi festivalski dan, 1. aprila, ob 14.30 in sicer pred Staro šolo v Šempasu.    

Poučno o vinu in oljčnem olju

V dveh dneh festivala se bodo zvrstile tri delavnice. V nedeljo, 31. marca, bosta dve delavnici: ob 17. uri delavnica Druženje oljčnega olja s hrano – dr. Vasilij Valenčič, Inštitut za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper in ob 18.30 delavnica Tradicionalno in strokovno spajanje pršutov z vini – dr. Stanislav Renčelj, strokovnjak za mesnine in Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Ponedeljkovo dogajanje se bo pričelo ob 17. uri z zadnjo festivalsko delavnico Vino in veganstvo (vinski odgovori na veganske izzive) – Toni Gomišček, publicist s področja enogastronomije in Marjetka Plesničar. Vse tri festivalske delavnice so brezplačne za vse obiskovalce festivala (informacije in prijave: tzticng@siol.net).  

GoGourmet zaključek z Okusimo Goriško

Drugi festivalski dan, 1. aprila, ob 18.30 se bodo na festivalu pridružili in se predstavili s svojimi odličnimi jedmi pod naslovom Okusimo Goriško štirje GoGourmet gostinci: Ošterija Žogica, Ošterija Branik, Gostilna Winkler in Gostilna pri hrastu. GoGorumet je kulinarična znamka goriške gostinske ponudbe, skozi katero TZ TIC Nova Gorica pripravlja različne akcije, dogodke, delavnice, predstavitve… z namenom širiti dober glas o priznani goriški kulinarični ponudbi ter lokalnih sestavinah.

 

Vstopnina na festival znaša 15 €, kavcija za kozarec 5 €. Festival bo odprt v nedeljo, 31. marca, od 15. do 21. ure, in v ponedeljek, 1. aprila 2019, od 15. do 20. ure. (V ponedeljek bosta predhodno še okrogla miza in posaditev oljk prijateljstva treh držav, za kateri se ne plača vstopnine.)

>>> VABILO: 13. Festival vin in oljčnega olja Šempas 2019.pdf

--------------------------------

Več informacij:
Dejana Baša, vodja dogodka, Turistična zveza TIC Nova Gorica
e: tzticng@siol.net, t: 05 330 46 00

FB dogodek: 13. Festival vin in oljčnega olja Šempas 2019

nazaj na seznam