facebookrss

Program

Program - prvi dan festivala

Datum: dne 27.03.2011, ob 14:00

Kraj: Šempas

Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in s Krajevno skupnostjo Šempas vabi na odprtje petega festivala vin Žlahtna dediščina Slovenije, druženje z domačimi, udomačenimi in avtohtonimi sortami, ki bo v nedeljo, 27. marca 2011, ob 14.00, v Kulturnem domu v Šempasu.

Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in s Krajevno skupnostjo Šempas vabi na odprtje petega festivala vin

Žlahtna dediščina Slovenije, druženje z domačimi, udomačenimi in avtohtonimi sortami,

ki bo v nedeljo, 27. marca 2011, ob 14.00, v Kulturnem domu v Šempasu.

Program ob odprtju bo zajemal pozdravna govora: Mateja Arčona – župana Mestne občine Nova Gorica in državnega svetnika RS in Črtomirja Špacapana – predsednika Turistične zveze TIC Nova Gorica in podpredsednika Turistične zveze Slovenije. Častni gost bo Ciril Smrkolj – predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Sledila bo predstavitev petega festivala vodje projekta Dejane Baša, sekretarke na Turistični zvezi Nova Gorica in vodje TIC-a Nova Gorica ter sommelierke III. stopnje, ki je snovalka in idejna vodja vseh petih festivalov, ki so se od leta 2006 zvrstili v Šempasu.  

Dogajanje ob odprtju bo popestril kvartet saksofonov v zasedbi Matic Mikola, Aleks Tratnik, Martin Skubin in Dano Ličen. Program bo povezovala Martina Kodelja.

Po uradnem odprtju bo sledila dvodnevna predstavitev vin priznanih vinarjev iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in zamejstva ter strokovno vodene delavnice in razprava.

 

Strokovni program, nedelja, 27. 3. 2011

- 16.00 delavnica:
   - Oljčno olje od oljčnika do mize
– Sandra Petričević, dipl. inž. kem.
   - Oljčno olje v kozmetiki in farmaciji – Valda Vodopivec, mag. farm.
   - Kako prepoznamo dobro oljčno olje – Igor Jakomin, sommelier, WSET London

- 18.00 delavnica:  
Energija okusov - izziv med hrano in vinom
– Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije
Na delavnici se bodo spajale lokalne jedi z izbranimi festivalskimi vini. In sicer: tri različne vrste frtalje z različno intenzivnostjo okusa bomo spajali z več vini (iste sorte, pridelanih po različnih tehnologijah ter različne sorte), pršut in salama z belimi in rdečimi vini, divjačinski golaž z različnimi rdečimi vini, sladica s posebnimi vini in siri z več belimi in rdečimi vini.

Ker je število mest za sodelovanje na delavnicah omejeno, vas vabimo, da se predhodno prijavite na tzticng@siol.net.

Oba dni bo od zaključka slavnostnega programa ob odprtju do ponedeljka zvečer pokušina vin več kot 60 priznanih vinarjev iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in zamejstva.  

Program - drugi dan festivala vin Šempas 

 

Vljudno vabljeni!

 

Festival vin Šempas poteka v okviru projekta Energija okusov, ki je sofinanciran iz sredstev ukrepov LEADER.